×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

woningventilatie.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Voldoende ventilatie in de badkamer voorzien: hoe pak je het aan?

De badkamer is met voorsprong de meest vochtige ruimte in een woning. Vochtige lucht is niet zo erg, zolang het maar niet te lang in een ruimte blijft hangen. Je moet er dus voor zorgen dat deze vochtige lucht regelmatig wordt afgevoerd en gezuiverd met droge lucht.

Ventilatie in de badkamer is dus heel belangrijk om een gezond binnenklimaat te behouden. Maar welke mogelijkheden heb je allemaal om ventilatie in de badkamer te plaatsen? Een overzicht!

In dit artikel:

Waarom je een badkamer goed moet ventileren

ventilatie in de badkamer © Shutterstock - Je badkamer voldoende ventileren is belangrijk om schimmel op de muren en het plafond te vermijden

In de badkamer is water alomtegenwoordig. Na het douchen of het baden stapelt vochtige lucht zich op in de badkamer. Dat is onvermijdelijk, en niet zo erg zolang de vochtige lucht er niet te lang blijft hangen. Indien dit wel zo is, dan zal de vochtige lucht zich afzetten op ramen en muren, en zal er condens ontstaan.

In eerste instantie zal de badkamer muf beginnen ruiken, maar in een latere fase ontstaat schimmel op de muren en het plafond. De schimmel manifesteert zich vooral in naden en hoeken.

Schimmel is niet alleen onsmakelijk om naar te kijken, het is ook ongezond. Het kan na verloop van tijd irritaties aan de luchtwegen veroorzaken.

Schimmel is echter niet het enige gevaar. In slecht verluchte badkamers kan je ook het risico lopen om radon in te ademen.

Heb je een kleine gasboiler in de badkamer hangen, dan is ook dit een potentieel gevaar wanneer de ruimte niet voldoende verlucht wordt.

Er zijn dus redenen genoeg om je de badkamer van voldoende ventilatie moet voorzien.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuw ventilatiesysteem plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een installateur te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een perfect geventileerde binnenruimte!

Benieuwd naar de prijs van een ventilatie-installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een goed geventileerde ruimte wordt steeds belangrijker. Zeker nu alsmaar beter geïsoleerd wordt. Kies daarom voor een allesomvattend ventilatiesysteem. Vraag gratis offertes aan, en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
ventilatiespecialisten

aanvraag starten


badkamer ventileren © Shutterstock - Met een ventilatierooster in de badkamer zuig je warme en vochtige lucht weg, waardoor schimmelvorming vermeden wordt.

Soorten ventilatie voor de badkamer

Om je badkamer te verluchten zijn er enkele voor de hand liggende oplossingen. Zo kan je natuurlijk je ramen openzetten, waardoor een deel van de vochtige lucht kan aangezuiverd worden. Maar dit is niet altijd voldoende om de grote hoeveelheden vochtige lucht weg te krijgen.

Bovendien willen veel mensen het raam in de winter niet openzetten, omdat er dan teveel koude lucht binnenkomt. Hierdoor moet de verwarming een tand bijschakelen.

Om een badkamer te verluchten, kies je best voor technische oplossingen, zoals een badkamerventilator of een volwaardig ventilatiesysteem.

Badkamerventilatoren

badkamerventilator © Shutterstock - Met een eenvoudige badkamerventilator kan je al een groot deel van de vochtige lucht in de badkamer afvoeren.

Klassieke badkamerventilatoren zijn een goedkope oplossing om de badkamer snel te verluchten. Ze zijn niet enkel goedkoop, ze zijn bovendien klein en snel te plaatsen.

Er zijn verschillende soorten badkamerventilatoren verkrijgbaar. Niet enkel op basis van model kan je ze indelen, ook op basis van hun werking. Zo heb je handmatig bediende ventilatoren en automatische gestuurde ventilatoren. Bij de handmatig bediende modellen zet je de ventilator zelf aan wanneer je pas uit de douche of het bad bent. Automatisch gestuurde ventilatoren schieten zelf in actie wanneer ze op basis van sensoren meten dat de luchtvochtigheidsgraad in de badkamer te hoog is. Ventilatoren kunnen voorzien worden van een vochtsensor, een tijdklok of een bewegingssensor.

Wat betreft de modellen, kan je badkamerventilatoren onderverdelen in drie grote groepen:

Opbouwventilatoren

Opbouwventilatoren zijn klein, goedkoop en makkelijk te installeren. Je kan ze installeren op een plek waar je een opening naar buiten toe hebt. Dit kan een gat in het dak of in de muur zijn. Ook heb je stroom in de buurt nodig om de ventilator te laten werken.

Bij dit model kan je kiezen uit verschillende uitvoeringen. Zo heb je handmatig bediende modellen, maar ook automatisch gestuurde modellen die voorzien zijn van een sensor.

Buisventilatoren

In het geval van buisventilatoren wordt de ventilator in de afvoerbuis zelf geplaatst. Dit type ventilator is met name heel geschikt voor kleinere badkamers.

Kanaalventilatoren

Indien de afstand naar buiten toe wat langer is, dan kan je ervoor kiezen om de ventilator tussen twee afvoerbuizen in te installeren. Het gaat in dit geval dan om kanaalventilatoren.

Het feit dat kanaalventilatoren in de afvoerbuizen geïnstalleerd worden, heeft als voordelen dat ze helemaal niet zichtbaar zijn, en dat de geluidshinder ook heel beperkt is.

kanaalventilator © Shutterstock - Met een kanaalventilator kan je lange afstanden afleggen tussen de badkamer en de buitenlucht.

Ventilatiesysteem D

Een badkamerventilator is goedkoop en makkelijk te installeren, maar heeft ook enkele nadelen. Zo komt in de zomer warme lucht, en in de winter koude lucht binnen. Daarom is het interessant om te kijken naar een beter alternatief. En die vinden we in het mechanisch ventilatiesysteem D.

Ventilatiesysteem D kijkt niet enkel naar de badkamer, maar zal ervoor zorgen dat alle kamers in huis van een goede ventilatie worden voorzien. Want niet enkel in de badkamer is een gezond binnenklimaat belangrijk. Dit geldt ook voor de woonkamer, de slaapkamer en de keuken.

Door een centraal ventilatiesysteem te plaatsen, pak je de vochtige lucht op een hoger niveau aan, en kijk je niet enkel naar één bepaalde ruimte in huis. Vochtige lucht kan zich immers makkelijk verplaatsen van de ene naar de andere ruimte.

Ventilatiesysteem D wordt ook automatisch en op een mechanische manier gestuurd. Via sensoren zal gemeten worden wat de luchtvochtigheidsgraad is in elke ruimte, en zal op basis van die gegevens de nodige actie worden ondernomen. Het ventilatiesysteem doet dit op een geautomatiseerde manier, en je hoeft hier dus niets voor te doen.

Lees meer over de kenmerken en de voordelen van ventilatiesysteem D.

Waarop letten bij het kiezen van een badkamerventilator?

Er zijn dus heel wat verschillende modellen van badkamerventilatoren op de markt. Welke moet je nu juist kiezen? Dit zijn alvast enkele nuttige punten om rekening mee te houden.

Grootte van de badkamer

De grootte van de badkamer zal een rol spelen in het bepalen van het juiste model. Bij kleinere badkamers kan je immers een minder krachtig model installeren. Bij grotere modellen heeft je ventilator meer aanzuigkracht nodig.

Kijk op de verpakking van de ventilator dus zeker naar het aantal kubieke meter lucht dat die bepaalde ventilator kan aanzuigen per minuut.

Wand- of plafondmodellen

badkamerventilatie © Shutterstock - Wat betreft badkamerventilatoren kan je doorgaans kiezen tussen een wandmodel of, zoals in dit voorbeeld, een plafondmodel.

Een badkamerventilator kan zowel in de wand of in het plafond worden geïnstalleerd. In vele gevallen wordt de badkamerventilator geïnstalleerd op een afvoerbuis die rechtstreeks naar buiten leidt. In dat geval wordt dus ook de vochtige lucht rechtstreeks naar buiten geleid, wat het ideale scenario is.

In sommige gevallen is er echter geen rechtstreekse verbinding naar buiten, maar wel naar een centraler netwerk van ventilatiekanalen. De vochtige lucht die wordt afgezogen wordt dan via dat netwerk van ventilatiekanalen uit de badkamer geleid.

Alleen moet in dat geval goed gekeken worden waarnaar de vochtige lucht juist wordt geleid. De vochtige lucht moet immers naar buiten worden afgeleid, en zeker niet naar een andere kamer in huis, aangezien je het probleem dan verplaatst.

Bijkomende opties

Je kan opteren voor een heel eenvoudig model van badkamerventilatoren, maar je kan ook een luxueuzer model kiezen met allerlei bijkomende opties. De meest voorkomende optie is de aanwezigheid van sensoren, waarmee de ventilator zelf kan meten wanneer deze in actie moet schieten.

Maar er zijn nog andere leuke opties die een badkamerventilator kan hebben. Zo zijn sommige modellen voorzien van verlichting, zelfs speciale sfeerverlichting voor 's nachts.

Geluidsniveau

Tot slot moet je ook goed kijken naar het geluidsniveau. Sommige badkamerventilatoren produceren een vrij hoog aantal decibels, wat na verloop van tijd zeer storend kan worden. Kies dus bij voorkeur voor een model met een stille werking.

Wat is de prijs voor badkamerventilatie?

De prijs voor badkamerventilatie hangt natuurlijk af van welk systeem je juist kiest. Het laten plaatsen van een gewone badkamerventilator kost je een bedrag vanaf 150€. Deze prijs kan uiteraard oplopen naarmate je een ventilator wil met bijkomende opties, zoals bewegingssensoren. Ook de moeilijkheidsgraad van de werken kan een invloed hebben op de prijs.

Voor een centraal ventilatiesysteem van het type D liggen de prijzen natuurlijk hoger. Voor een ventilatiesysteem die de hele woning bedient, mag je rekenen op een prijs vanaf 5.500€.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een ventilatiesysteem

Wil je je badkamer van ventilatie voorzien, en wil je graag weten hoeveel het zou kosten om een ventilatiesysteem in je woning te plaatsen? Vergelijk prijzen van verschillende installateurs, door offertes aan te vragen via ons offerteformulier. Door prijzen te vergelijken bespaar je tot wel 35%.

Alle offertes zijn gratis en volledig vrijblijvend.


ventilatiespecialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Soorten ventilatiesystemen
Voordelen van balansventilatie
Ontdek onze blog