×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

woningventilatie.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Ventilatiesysteem B: Mechanische toevoer en natuurlijke afvoer van lucht

Woningen worden alsmaar beter geïsoleerd, waardoor ook een goede woningventilatie zeer belangrijk wordt. Een goed geïsoleerde woning zonder ventilatiesysteem zorgt ervoor dat vochtige lucht niet meer wordt vervangen door verse en droge lucht, waardoor je na verloop van tijd vochtproblemen krijgt in je woning.

Je kan natuurlijk op tijd en stond je raam openzetten, maar tijdens de koude wintermaanden is dit niet echt een optie. Op lange termijn kies je best voor een volwaardig ventilatiesysteem. En hier heb je de keuze uit enkele types ventilatiesystemen.

In dit artikel gaan we dieper in op ventilatiesysteem B. Hoe werkt dit type ventilatiesysteem? Wat zijn de voordelen en nadelen? En hoeveel kost het?

In dit artikel:

Hoe werkt ventilatiesysteem B?

Ventilatiesysteem B is het type ventilatiesysteem waarbij verse lucht via een mechanische manier wordt toegevoerd, en waarbij ongezonde binnenlucht via een natuurlijke weg wordt afgevoerd.

Verse lucht wordt bij dit type ventilatiesysteem aangevoerd via ventilatoren die de buitenlucht aanzuigen, en binnenshuis terug afgeven. Het voordeel hiervan is dat je de verse buitenlucht kan laten aanvoeren op plaatsen die je zelf bepaalt. Zo worden vaak ventilatoren geplaatst in de keuken, de slaapkamer, de woonkamer of de gang.

Een andere mogelijkheid is dat je verse buitenlucht aanzuigt via één enkele ventilator, en die via ingebouwde ventilatiekanalen rondbrengt in andere ruimtes van je woning.

Een bijkomende optie is dat je aangezogen buitenlucht eerst nog een filter laat passeren, zodat vervuilende deeltjes en fijn stof uit de lucht worden gefilterd. Dit verhoogt de luchtkwaliteit van de aangezogen buitenlucht.

Doordat constant verse buitenlucht wordt aangezogen, ontstaat een soort van schoorsteeneffect, waarbij vervuilde binnenlucht automatisch op een natuurlijke manier wordt afgevoerd. Vervuilde binnenlucht wordt afgevoerd door middel van ventilatieroosters die in de muur of plafond verwerkt zitten, of bovenaan in een raam verwerkt zitten. De afvoer van vervuilde binnenlucht gebeurt dus niet via een mechanische manier, zoals met ventilatoren, maar wel op een natuurlijke manier, meer bepaald met ventilatieroosters.

Ventilatieroosters kan je best plaatsen in relatief vochtige ruimtes, waar het belangrijk is dat vochtige lucht snel wordt afgevoerd. Denk hierbij maar aan de keuken of de badkamer. Kies je voor regelbare ventilatieroosters, dan kan je zelf bepalen wanneer vervuilde lucht wordt afgevoerd, bijvoorbeeld net na een douche of net na het koken.

Aangezien ventilatieroosters rechtstreeks in verbinding staan met de buitenwereld, is het interessant om buizen achter de ventilatieroosters te isoleren, om geluidsoverlast te beperken.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuw ventilatiesysteem plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een installateur te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een perfect geventileerde binnenruimte!

Benieuwd naar de prijs van een ventilatie-installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een goed geventileerde ruimte wordt steeds belangrijker. Zeker nu alsmaar beter geïsoleerd wordt. Kies daarom voor een allesomvattend ventilatiesysteem. Vraag gratis offertes aan, en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
ventilatiespecialisten

aanvraag starten


ventilatiesysteem B © Shutterstock - Bij ventilatiesysteem B wordt verse lucht mechanisch aangevoerd, bv. via kleine aanzuigventilatoren in het raam

Wat zijn de voordelen en nadelen van ventilatiesysteem B?

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan ventilatiesysteem B, maar ook wel wat nadelen. Het is dus heel interessant om alle voordelen en nadelen eens op te lijsten.

Voordelen van ventilatiesysteem B

+ Het grote voordeel van ventilatiesysteem B is de eenvoud van het systeem. Ventilatoren die verse lucht aanvoeren zijn vrij eenvoudig te installeren, en ook ventilatieroosters waarlangs vervuilde lucht wordt afgevoerd, zijn makkelijk aan te brengen.

+ Dankzij de eenvoudige installatie van dit systeem, is ook de prijs aan de gunstige kant. In vergelijking met andere ventilatiesystemen is ventilatiesysteem B vrij goedkoop.

+ Zoals al aangehaald in de vorige paragraaf, kan je makkelijk zelf bepalen waar verse lucht wordt aangevoerd. Je kan ventilatoren plaatsen waar je de verse lucht het meeste nodig hebt.

+ Een voordeel van mechanische toevoer ten opzichte van natuurlijke toevoer van lucht, is dat je niet afhankelijk bent van luchtstroom of wind om verse lucht te laten aanvoeren. Ook bij windstilte zal verse lucht kunnen worden aangevoerd, aangezien lucht wordt aangezogen.

Nadelen van ventilatiesysteem B

Het grootste nadeel van ventilatiesysteem B is uiteraard de natuurlijke afvoer. Dit betekent dat afvoer van lucht via ventilatieroosters gebeurt, en niet op mechanische wijze. Ventilatieroosters staan rechtstreeks in contact met de koude buitenlucht, en hierdoor komt voor een deel ook koude buitenlucht naar binnen. Dit zorgt voor warmteverliezen.

Dat toevoer van lucht mechanisch gebeurt, en afvoer van lucht op natuurlijke wijze, betekent ook dat toevoer en afvoer van lucht niet op elkaar afgestemd kunnen worden. Soms wordt dus lucht afgevoerd terwijl dit helemaal niet nodig is, en moeten ventilatoren nieuwe lucht aanzuigen. Dit zorgt voor energieverlies.

Hoeveel kost een ventilatiesysteem B

De prijs van ventilatiesysteem B is vergelijkbaar met de prijs van ventilatiesysteem C. De uiteindelijke prijs hangt uiteraard af van de grootte van het hele ventilatiesysteem. Kies je voor aparte ventilatoren, of kies je voor één enkele ventilator met ingebouwde ventilatiekanalen?

Grofweg mag je voor een ventilatiesysteem B uitgaan van een prijs rond de 3.000€.

Grofweg mag je uitgaan van een prijs rond de 3.000€. Wil je een prijs op maat ontvangen? Dan kunnen we je alleen maar aanraden om offertes aan te vragen bij verschillende installateurs en prijzen te vergelijken.

Conclusie: waarom vakmensen ventilatiesysteem B afraden

Hoewel ventilatiesysteem B best wel wat voordelen heeft, wordt het systeem door nagenoeg alle vakmensen afgeraden, omdat de nadelen te zwaar doorwegen ten opzichte van de voordelen.

Ventilatiesysteem B is op vlak van energiezuinigheid de minst interessante optie. De mechanische ventilatoren zuigen constant verse lucht aan, waardoor ze heel wat energie verbruiken. Vergelijk het met een extra koelkast in je woning.

Daarnaast zorgt het rechtstreeks contact van de ventilatieroosters met de koude buitenlucht ervoor dat koude lucht naar binnen komt, waardoor je met extra stookkosten opgezadeld zit. De extra elektriciteit en de extra stookkosten jagen je energiefactuur uiteraard de hoogte in.

Ventilatiesysteem B kan bovendien ook enkele negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Aangezien verse lucht constant wordt aangevoerd, terwijl vervuilde lucht niet altijd wordt afgevoerd, kan er een overdruk aan lucht ontstaan in huis. Deze overdruk aan lucht zorgt voor een drukkend gevoel, wat voor hoofdpijn kan zorgen bij bewoners.

Omwille van deze toch wel zware nadelen raden ventilatiespecialisten aan om te kiezen voor ventilatiesysteem C of ventilatiesysteem D, waarbij vervuilde lucht vraaggestuurd wordt afgezogen via ventilatoren.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een ventilatiesysteem

Vul ons offerteformulier in, en wij brengen je in contact met ventilatiespecialisten in je buurt die voldoen aan jouw criteria. Zij leggen je elk een offerte op maat voor, die je vervolgens kan vergelijken. Je kan ingaan op een offerte, of ze allemaal naast je neerleggen.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en zonder enige aankoopverplichting.


ventilatiespecialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Soorten ventilatiesystemen
Voordelen van balansventilatie
Ontdek onze blog