×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

woningventilatie.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Luchtverwarming plaatsen: verwarmen én ventileren met één enkel systeem!

Luchtverwarming is een verwarmingssysteem waarbij warme lucht via ventilatiekanalen doorheen je woning wordt verspreid. Het is een snelle manier om je woning op de gewenste temperatuur te brengen.

Hoe werkt luchtverwarming juist? Welke voordelen en nadelen zijn verbonden aan dit systeem? In welke situaties kan luchtverwarming interessant zijn? En hoeveel kost het?

In dit artikel:

Hoe werkt luchtverwarming?

luchtverwarming © Shutterstock - Luchtverwarming vormt een interessant alternatief op klassieke radiatoren of convectoren.

Luchtverwarming is eigenlijk een systeem van kanalen en roosters, waarlangs warme lucht doorheen je woning verspreid wordt. Bij het plaatsen van dit kanalensysteem wordt vooral rekening gehouden met de oppervlakte van de kamers die verwarmd moeten worden, en de afstand tot de verwarmingsketel.

Bestaande binnenlucht wordt aangezogen en via een retoursysteem eerst gefilterd. Daarna wordt het langs de verwarmingsketel geleid om terug op te warmen. De opgewarmde lucht wordt via het kanalensysteem terug in de woning verspreid.

Moderne systemen kunnen de vochtigheidsgraad van de binnenlucht meten, en zullen zelf kunnen bepalen of te vochtige lucht naar buiten moet worden afgevoerd. Dat is bijvoorbeeld het geval bij lucht dat uit de badkamer wordt afgevoerd.

Om zo weinig mogelijk warmte te verliezen, worden ventilatiekanalen waarlangs de warme lucht wordt vervoerd, zoveel mogelijk geïsoleerd.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuw ventilatiesysteem plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een installateur te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een perfect geventileerde binnenruimte!

Benieuwd naar de prijs van een ventilatie-installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een goed geventileerde ruimte wordt steeds belangrijker. Zeker nu alsmaar beter geïsoleerd wordt. Kies daarom voor een allesomvattend ventilatiesysteem. Vraag gratis offertes aan, en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
ventilatiespecialisten

aanvraag starten


luchtverwarming © Shutterstock - De roosters voor het systeem van luchtverwarming worden vaak netjes weggewerkt in het interieur.

Wat zijn de voordelen en nadelen van luchtverwarming?

Aan het systeem van luchtverwarming zijn heel wat mooie voordelen verbonden, maar ook wel enkele nadelen. Laten we zowel de voordelen als de nadelen eens overlopen.

Voordelen van luchtverwarming

+ De kanalen en roosters die geplaatst worden voor de luchtverwarming zijn vaak multifunctioneel. Ze kunnen niet enkel gebruikt worden om warme lucht te verspreiden, maar ook voor andere doeleinden. Zo kunnen deze kanalen ook gebruikt worden als standaard ventilatiekanalen voor ventilatiesysteem D, om de woning te voorzien van luchtcirculatie. Ook kan het systeem later makkelijk worden uitgebreid met een airco, luchtbevochtiger of een elektronische stoffilter, zonder enige vorm van breekwerken.

+ De luchtkanalen worden allemaal netjes weggewerkt in de grond, in de kelder of zelfs in de chape. Je zal in je interieur dus heel weinig merken van het kanalensysteem. Enkel de roosters zijn zichtbaar.

+ Deze roosters worden overigens ook mooi ingewerkt in de vloer of muur. Je hebt hier de keuze uit verschillende designs, waardoor ze esthetisch altijd mooi in te passen zijn in je interieur.

Ontdek welke mogelijkheden je hebt op vlak van ventilatieroosters.

+ De lucht die wordt verspreid is niet enkel warm, maar ook vers. En regelmatig verse lucht toevoeren is belangrijk. Bestaande lucht die al enkele uren in je interieur aanwezig is, wordt al snel ongezond.

+ De verse lucht kan op voorhand ook nog eens gefilterd worden. Een filtersysteem kan al makkelijk 95% van het fijn stof in de lucht wegfilteren. Installeer je ook een elektronische filter, dan kan zelfs 99% van het fijn stof worden gefilterd. Zo’n elektronische filter zal daarnaast ook huisstofmijt, pollen en bacteriën uit de lucht kunnen halen. Ideaal voor mensen die lijden aan allergieën.

+ Een systeem van luchtverwarming kan in de zomer ook gebruikt worden om je woning te koelen. Zo kan het systeem uitgerust worden met Free Cooling, een systeem van kleppen waarbij frisse buitenlucht wordt aangezogen en in de woning kan worden verspreid. Ook kan een volwaardige airco aan het systeem worden gekoppeld.

+ Tot slot is het ook mogelijk om de vochtigheidsgraad in je woning te beheersen met een systeem van luchtverwarming. Door een luchtbevochtiger te koppelen kan je vochtige lucht verspreiden. Iets wat vooral handig is in de winter, wanneer je snel te maken krijgt met droge lucht in huis.

Nadelen van luchtverwarming

Het grootste nadeel van luchtverwarming is ongetwijfeld het feit dat het niet in elke woning haalbaar is. Om dit systeem te implementeren, moeten ventilatiekanalen worden aangebracht en ingebouwd in je woning, iets wat niet haalbaar is in bestaande woningen. Luchtverwarming wordt daarom bijna uitsluitend geplaatst in nieuwbouwwoningen of bij grote renovaties.

Het verbruik van luchtverwarming ligt zo’n 5% hoger dan dat van vloerverwarming, en zelfs zo’n 25% hoger dan dat van radiatorverwarming. Dit wordt wel gecompenseerd door het feit dat geen dure radiatoren geplaatst moeten worden.

luchtverwarming © Shutterstock - De roosters voor het systeem van luchtverwarming worden vaak netjes weggewerkt in het interieur.

Hoe wordt luchtverwarming geplaatst?

Luchtverwarming is dus een systeem van ventilatiekanalen die ingebouwd worden in je woning. Ze worden ingebouwd in de kelder, de vloer of de chape. Het is dus belangrijk om op voorhand goed te plannen waar deze kanalen komen te liggen. Dat is de taak van de architect. Verder hebben de luchtkanalen weinig invloed op de verdere invulling van je interieur.

Daarnaast is ook de keuze voor het verwarmingstoestel belangrijk. Een systeem van luchtverwarming kan gekoppeld worden aan zowel een ketel op gas, op stookolie als een warmtepomp.

Verschil met andere verwarmingssystemen

Bij je keuze voor het geschikte verwarmingssysteem moet luchtverwarming worden afgewogen met andere verwarmingssystemen. Wat zijn de grote verschillen tussen luchtverwarming en de andere verwarmingssystemen?

Verschil met vloerverwarming

Het grote voordeel van luchtverwarming ten opzichte van vloerverwarming is het feit dat de warme lucht zeer snel verspreid kan worden in je woning. Daar waar vloerverwarming soms heel veel tijd nodig heeft om op te warmen, kan luchtverwarming je woning heel snel op de gewenste temperatuur brengen.

Ook omgekeerd zal een woning met vloerverwarming veel trager afkoelen. Dat kan soms lastig zijn wanneer de zon door de ramen begint te schijnen. Het wordt dan als snel te warm binnen. Luchtverwarming is veel flexibeler, en kan de temperatuur in huis veel sneller afstemmen op de temperatuur buiten.

Het nadeel van luchtverwarming tegenover vloerverwarming is dat het moeilijk haalbaar is in bestaande woningen. Vloerverwarming is daarentegen wel perfect haalbaar in bestaande woningen, mits enkele renovatiewerken.

Verschil met radiatorverwarming

Het grote verschil tussen luchtverwarming en traditionele radiatorverwarming is uiteraard de aanwezigheid van radiatoren. Deze moeten geïnstalleerd worden, en verminderen al gauw de ruimte binnenshuis. Bij luchtverwarming heb je enkel de roosters, die bovendien geen verlies van ruimte veroorzaken.

Radiatoren geven stralingswarmte af, en zullen dus ook trager opwarmen dan luchtverwarming, al zullen radiatoren nog steeds sneller opwarmen dan vloerverwarming.

Wat is de prijs van luchtverwarming?

Hoeveel kost zo’n systeem van luchtverwarming nu precies? Wel, het hele systeem kan je grofweg opsplitsen in twee delen. Enerzijds heb je de luchtverwarmingsketel, die zowel op stookolie als op gas kan draaien. Anderzijds heb je het hele netwerk van ventilatiekanalen, die netjes weggestopt zitten in de constructie van je woning.

Voor de luchtverwarmingsketel mag je rekenen op een prijs tussen de 3.500 € en de 6.000 €. Het model dat je nodig hebt is vooral afhankelijk van de te verwarmen oppervlakte.

Ook het kanalensysteem is uiteraard afhankelijk van de te verwarmen oppervlakte. De hoeveelheid kamers die verwarmd moeten worden, en de totale afstand van het buizensysteem, hebben allebei een invloed op de uiteindelijke prijs.

Bovendien zullen ook de bijkomende opties de prijs beïnvloeden. Wil je ook koeling voorzien? Heb je graag een stoffilter erbij? Wat met luchtbevochtiging? Al deze opties zullen de prijs beïnvloeden.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van luchtverwarming

Een prijs op maat geven is dus niet zo eenvoudig, zonder eerst naar je woning gekeken te hebben. We raden je daarom aan om offertes aan te vragen bij verschillende installateurs, en hun prijzen te vergelijken.

Dan kan via ons offerteformulier. Wij brengen je contact met de meest geschikte installateurs in je regio. Vergelijk hun offertes en bespaar zo tot 35% op je factuur. Geen offerte gekregen die je aanstaat? Geen nood, de offertes die je ontvangt zijn gratis en zonder enige aankoopverplichting!


ventilatiespecialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Soorten ventilatiesystemen
Voordelen van balansventilatie
Ontdek onze blog