Om energie te besparen, worden woningen steeds beter geïsoleerd. Isolatie houdt de warmte in je woning langer vast, waardoor je minder snel je verwarming moet opzetten.
Maar omdat woningen steeds meer luchtdicht worden gemaakt, wordt het des te belangrijker om goed te ventileren. Een goede luchtcirculatie zorgt immers voor een beter binnenklimaat. Vervuilde en vochtige lucht wordt afgevoerd, en droge verse lucht wordt toegevoerd.
Niet alleen het algemene binnenklimaat wordt hierdoor gezonder, je vermijdt ook vochtproblemen in huis, aangezien vochtige lucht zich niet kan vastzetten op de muren en op het plafond.
Ventileren kan je doen op verschillende manieren. Grofweg zijn er 4 grote ventilatiesystemen waaruit je kan kiezen. Het onderscheid tussen de verschillende ventilatiesystemen wordt gemaakt op basis van de manier waarop lucht wordt toegevoerd en afgevoerd.
In dit artikel overlopen we alle soorten ventilatiesystemen.
Ventilatiesystemen worden dus onderverdeeld op basis van de manier waarop ze lucht toevoeren en afvoeren. De aanvoer of afvoer van lucht kan zowel op een natuurlijke als op een mechanische wijze gebeuren. Er zijn dus in totaal 4 soorten ventilatiesystemen:
Ventilatiesysteem A is het meest eenvoudige ventilatiesysteem. Hier gebeurt zowel de aanvoer als de afvoer van lucht op volledig natuurlijke wijze.
Het systeem heeft als voordelen dat het heel eenvoudig te monteren is, en bovendien ook goedkoop is. Verse buitenlucht wordt toegevoerd via ventilatieroosters die in muren of ramen worden gemonteerd. Deze ventilatieroosters kunnen dan vaak handmatig worden gesloten of geopend, zodat je zelf bepaalt wanneer verse buitenlucht wordt toegevoerd.
De afvoer van vervuilde lucht gebeurt vaak via verticale afvoerkanalen. In de praktijk gaat het dan over een trekkende schouw van minstens 1 meter hoog. Dit is esthetisch zeker niet de meest elegante oplossing.
Een ander nadeel van ventilatiesysteem A is dat je afhankelijk bent van het weer. Indien het windstil is, dan zal nauwelijks verse lucht worden toegevoerd via de ventilatieroosters. Ook zal de temperatuur van de buitenlucht een impact hebben op de temperatuur binnen. Tijdens koudere dagen zal aangevoerde buitenlucht aanvoelen als koude tocht, wat niet echt aangenaam is.
Lees meer over de kenmerken en de voordelen van ventilatiesysteem A.
Bij ventilatiesysteem B gebeurt de afvoer van lucht nog steeds op natuurlijke wijze, maar zal de aanvoer van verse lucht op mechanische wijze gebeuren. Er wordt in dit geval een ventilator geplaatst die verse buitenlucht aanzuigt, en afgeeft in de woning. De mechanische aanvoer heeft als voordeel dat je veel betere controle hebt op de hoeveelheid lucht die wordt aangevoerd.
Je kan ventilatoren bovendien voorzien van een filter, waarbij toegevoerde lucht eerst wordt gezuiverd vooraleer het wordt afgegeven in de woning. Zo kunnen fijn stof en andere verontreinigde deeltjes uit de lucht worden gefilterd, waardoor de aangevoerde lucht veel gezonder is.
Hoewel de mechanische toevoer van lucht een voordeel biedt ten opzichte van ventilatiesysteem A, is ook dit systeem verre van ideaal. Zo wordt niet altijd evenveel lucht afgevoerd als dat er lucht wordt toegevoerd. Dit kan tot overdruk leiden binnenshuis. Je kan dan bijvoorbeeld lichte hoofdpijn ervaren.
Ook wordt niet altijd lucht afgevoerd op momenten dat het echt nodig is, bijvoorbeeld vlak nadat je een douche hebt genomen, of wanneer je net gekookt hebt.
Lees meer over de kenmerken en de voordelen van ventilatiesysteem B.
Ook ventilatiesysteem C is een combinatie van natuurlijke ventilatie met een mechanisch ventilatiesysteem. In dit geval zal de verse buitenlucht op natuurlijke wijze worden toegevoerd, en wordt vervuilde binnenlucht op mechanische wijze afgevoerd.
Net als bij de voorgaande ventilatiesystemen zijn er ook hier enkele voordelen en nadelen aan verbonden. Het voordeel van mechanische afvoer van lucht is dat vervuilde en vochtige binnenlucht kan worden afgevoerd wanneer het nodig is. Ventilatoren die binnenlucht afzuigen kunnen immers worden voorzien van sensoren. Deze meten de luchtvochtigheid in huis, en kunnen dus zelf detecteren wanneer ze lucht moeten afzuigen.
De aanvoer van verse buitenlucht gebeurt bij dit systeem dus nog steeds op natuurlijke wijze. Hier zijn de nadelen aan verbonden die we ook al zagen bij ventilatiesysteem A. De lucht wordt aangevoerd via roosters, waarmee buitenlucht niet gefilterd kan worden. De buitenlucht kan soms koud aanvoelen, en bovendien kan je ook last hebben van geluidshinder.
Lees meer over de kenmerken en de voordelen van ventilatiesysteem C.
Tot slot kan je ook nog kiezen voor ventilatiesysteem D. Van alle ventilatiesystemen die op deze pagina werden besproken, is dit ventilatiesysteem veruit het meest interessante. In dit systeem gebeurt zowel de aanvoer van buitenlucht als de afvoer van binnenlucht op mechanische wijze. Dit biedt enkele interessante voordelen.
Aangezien zowel aanvoer als afvoer mechanisch gebeurt, heb je veel betere controle over de luchtdruk in huis. Je kan immers veel beter controleren dat er evenveel lucht wordt afgevoerd als dat er lucht wordt toegevoerd. Je hebt dus helemaal geen problemen meer met overdruk in huis.
De mechanische afvoer heeft als voordeel dat je lucht kan afvoeren wanneer het echt nodig is. Heb je net een douche genomen, dan detecteren de sensoren van de afzuigventilator dat het tijd is om te activeren. Het is uiteraard wel belangrijk dat je de afzuigventilatoren plaatst in ruimtes waarvan je weet dat ze een hoge luchtvochtigheidsgraad hebben. Denk maar aan de badkamer of de keuken.
Ook de mechanische toevoer van lucht biedt enkele mooie voordelen. Veel van deze voordelen hebben we al besproken bij ventilatiesysteem B. Ventilatiesysteem D heeft echter als bijkomend voordeel dat je aan warmterecuperatie kan doen. Dit betekent dat je de warmte van de afgevoerde binnenlucht niet zomaar verloren laat gaan. Het ventilatiesysteem zal deze warmte recupereren, en gebruiken om de aangevoerde buitenlucht op te warmen. Hierdoor wordt steeds lucht op kamertemperatuur toegevoerd, ongeacht de temperatuur van de buitenlucht. Dit betekent dat je minder energie verbruikt, aangezien de aangevoerde buitenlucht de temperatuur binnenshuis niet laat zakken.
Lees meer over de kenmerken en de voordelen van ventilatiesysteem D.
Als consument heb je dus de keuze uit verschillende ventilatiesystemen. Op het eerste zicht lijkt het er dus op dat je veel keuze hebt. Toch zijn niet alle systemen even interessant.
Er zijn verschillende criteria waarop je je keuze kan baseren. Ben je heel prijsbewust, dan kan je kiezen voor ventilatiesysteem A, aangezien die het goedkoopst is. Maar uiteraard is ook de efficiëntie van het systeem belangrijk. Daarom is het interessant om toch te kiezen voor ventilatiesysteem D, ook al is dit het duurste systeem. Ventilatiesysteem D biedt je als enige de garantie op een optimaal binnenklimaat en een woning zonder vochtproblemen.
Wil je graag een ventilatiesysteem plaatsen in je woning, en ben je benieuwd naar prijzen van gespecialiseerde firma's? Vul onderstaand offerteformulier in, en wij sturen je aanvraag door naar de beste installateurs in jouw regio. Zij zullen je elk een offerte op maat voorleggen. Je kan enkele tientallen procenten besparen op je eindfactuur door de offertes goed te vergelijken.
Heb je toch geen goede offerte ontvangen? Geen nood, alle offertes die je ontvangt zijn gratis én zonder enige aankoopverplichting!